News | Hoeveel ITIL v3 punten heb jij nog nodig?

ITIL v3 punten wat kan ik daarmee? Met de update van ITIL v3 naar ITIL 4 heeft Axelos ook het certificeringsschema van ITIL aangepast. Hierbij zijn de Lifecycle en Capabilities modulen van ITIL v3 vervangen door modulen die gerelateerd zijn aan het nieuwe Service Value Systeem van ITIL 4 en wordt de vertrouwde ITIL v3 Expert, een ITIL Managing Professional, een ITIL Strategic Leader of zelfs een ITIL Master.

Natuurlijk heeft Axelos als eigenaar van het ITIL gedachtegoed voor een overgangsperiode gezorgd waarbij je in staat gesteld wordt om je oude certificeringen af te ronden en via een overgangsmodule direct het ITIL Managing Professional niveau bereikt.

In ITIL v3 zijn er twee stromen waarlangs certificering mogelijk is: een stroom gericht op de vijf fasen van de levenscyslus en een stroom waarin een bepaalde clustering van vaardigheden is aangebracht.

Voor beide stromen vormt het ITIL Foundations examen het startpunt en worden zaken samengebracht in een afrondende module “Managing across the Lifecycle”.

Opbouw ITILv3 certificering

Iedere module in ITIL v3 levert punten op: 2 voor het behalen van het Foundations certificaat, 3 voor elk lifecycle- en 4 voor iedere certificaat in de practitionersstroom. Met een totaal van 17 behaalde punten mag je deelnemen aan de afrondende Managing across the Lifecycle module en bij succesvol afronden van dat examen mag je je ITIL Expert noemen.

ITIL 4

De nieuwe certificeringsstructuur van ITIL 4 bestaat uit twee richtingen: ITIL Managing Professional en ITIL Strategic Leader. De ITIL Managing Professional lijn is gericht op de verschillende activiteiten in de Service Value Stream (Create, Deliver & Support / Direct, Plan & Improve) en wordt aangevuld met principes rond waarde creatie en het gebruik van moderne technieken voor het realiseren van nieuwe IT diensten zoals Agile, Scrum, DevOps en Lean. Wanneer alle vier de modulen zijn behaald is automatisch de certificeringsstatus ITIL Managing Professional bereikt. Hier hoeft geen apart examen voor te worden gedaan.

De Strategic Leader lijn is gericht op professionals die meedenken over de wijze waarop IT kan bijdragen aan het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Een voorwaarde voor deze route is dat de cursist naast een ITIL Foundations certificaat ook aantoonbaar drie jaar managementervaring  heeft. In deze lijn moeten twee modulen behaald worden: de strategische module (Direct, Plan & Improve) die ook onderdeel uitmaakt van de Managing Professional lijn en een module gericht op de digitale strategie. Ook hier geldt dat zodra beide modulen succesvol zijn afgerond, je automatisch de certificeringsstatus ITIL Strategic Leader behaalt.

Voor kandidaten die zowel de Managing Professional- als de Strategic Leader lijn hebben voltooid is komt er een mogelijkheid om ook ITIL Master te worden. Nadere details hierover moeten nog bekend gemaakt worden.

Opbouw ITIL 4 certificering

Wat betekent dit voor je ITIL v3 punten of je ITIL v3 Expert kwalificatie?

Laten we beginnen met vast te stellen dat kennis die je eerder hebt behaald niet ineens waardeloos wordt. Zowel je ITIL v3 certificaten, punten of je ITIL Expert kwalificatie blijven altijd geldig.

Wel bestaat er natuurlijk de mogelijkheid dat bedrijven de nieuwe versie van ITIL gaan adopteren en dat zij daarbij ook gaan vragen om kwalificaties die daarbij aansluiten. Als je ‘ITIL adept’ kun je natuurlijk wachten tot het zover is en je op dat moment opnieuw gaan certificeren. Mocht je hier niet op willen wachten en met je certificering bij willen blijven bij de meest recente ITIL versie, dan bestaat tijdelijk een mogelijkheid om op een alternatieve wijze je ITIL Managing Professional certificering te behalen.

Kern van deze alternatieve oplossing is dat je met minimaal 17 ITIL v3 punten gebruik kunt maken om via een tijdelijke ITIL Managing Professional module direct het ITIL Managing Professional certificaat te behalen. Hierbij hoef je dus geen certificaten voor de vijf onderliggende trainingen (ITIL Foundations, 3 x ITIL Specialist + ITIL Strategist) te behalen. Concreet betekent dit dat iedereen die momenteel ITIL v3 Expert is deze route kan volgen. Hetzelfde geldt voor iedereen die nog moet starten met de laatste ITILv3 Module (Malc): zij hebben immers al 17 punten verzameld.

Voor ieder ander geldt dat zij de keuze hebben om òf te zorgen dat het totaal van 17 ITIL v3 punten wordt behaald òf om alle ITIL4 modulen in de Managing Professional lijn te behalen. In feite komt dit neer op het maken van een eenvoudige rekensom: hoeveel tijd/geld kosten beide opties. Globaal kun je hierbij zeggen dat als je al zes punten (in de ITIL v3 lijn hebt, het ‘voordeliger’ is om de 17 punten vol te maken; als je minder punten hebt kun je waarschijnlijk beter kiezen voor de ITIL 4 lijn.

Een belangrijke factor die deze keuze kan beïnvloeden is de tijd die je nog nodig hebt om aan het totaal van 17 punten te komen. Dit komt omdat onduidelijk is hoelang Axelos de tijdelijk ITIL Managing Professional module zal aanbieden. Bij de introductie van ITIL 4 is aangegeven dat dit ‘tot zeker juni 2020’ zal zijn; uit navraag bij Peoplecert (het exameninstituut voor ITIL) gaat men er vanuit dat Axelos de definitieve datum minimaal zes maanden voor de laatste mogelijkheid bekend zal maken.

Wil jij weten wat voor jou de beste optie is en hoe wij jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw transitiepad, neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *